Pasteurisation Energy Optimizer PEnO – system odzysku ciepła procesów przetwórstwa żywności i zasilania energetycznego procesów pasteryzacji oparty na innowacyjnej wysokotemperaturowej pompie ciepła zintegrowanej z magazynem ciepła wykorzystującym zjawiska przemian fazowych

M.A.S. Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością informuje, iż realizuje projekt dofinansowany z Funduszy Europejskich pt. „Pasteurisation Energy Optimizer PEnO – system odzysku ciepła procesów przetwórstwa żywności i zasilania energetycznego procesów pasteryzacji oparty na innowacyjnej wysokotemperaturowej pompie ciepła zintegrowanej z magazynem ciepła wykorzystującym zjawiska przemian fazowych w ramach Działania 1.2 „Wsparcie działalności przedsiębiorstw w zakresie B+R”, Priorytet 1 „Fundusze Europejskie dla konkurencyjnej gospodarki” Fundusze Europejskie dla Świętokrzyskiego 2021-2027

Projekt dotyczy przeprowadzenia badań przemysłowych i prac rozwojowych mających na celu opracowanie systemu jednoczesnego wytwarzania ciepła i chłodu o dużej mocy, pozwalającego na optymalizację zarządzania energią w przedsiębiorstwach przetwórstwa żywności, w szczególności w procesach pasteryzacji. Układ prototypowy pozwalać będzie na wytwarzanie zimnej i gorącej wody lub powietrza o temperaturze do 130°C i będzie oparty na innowacyjnej wysokotemperaturowej sprężarkowej pompie ciepła. System dysponować będzie inteligentnym zarządzaniem podażą i popytem na ciepło dzięki integracji z akumulatorem ciepła wykorzystującym materiały zmiennofazowe. Zakłada się kaskadową budowę układu, który w prototypowej wersji będzie zapewniał możliwość odbioru ciepła odpadowego pochodzącego z instalacji przetwórstwa rolno – spożywczego. 

Rynek docelowy dla projektu obejmuje przede wszystkim przedsiębiorstwa z branży przetwórstwa rolno-spożywczego, które prowadzą energochłonne procesy termiczne, takie jak: pasteryzacja, suszenie, liofilizacja, chłodzenie czy gotowanie, jak również zakłady przetwórcze, takie jak: mleczarnie, browary, piekarnie, firmy zajmujące się przetwórstwem mięsa i owoców, oraz inne podmioty przetwarzające produkty żywnościowe na masową skalę. System będzie oferowany również w innych branżach, w których występuje zapotrzebowanie na chłodzenie i ogrzewanie wysokotemperaturowe.

Realizacja projektu przyczyni się do wzmocnienia pozycji firmy na rynku, zwiększenia satysfakcji klientów oraz realizacji strategii zrównoważonego rozwoju. 

Termin realizacji: 01.07.2025 – 31.12.2027 r.

Całkowity koszt projektu: 5 762 375,16 zł

Wartość kosztów kwalifikowanych: 5 167 383,64 zł

Kwota dofinansowania z Funduszy Europejskich: 3 771 444,77 zł

#FunduszeUE

#FunduszeEuropejskie

Skip to content